Vergroot je effectiviteit met deze 1 daagse training!
Sommige gesprekken kunnen je behoorlijk bezig houden. Soms vanwege een kleine irritatie, een vervelende opmerking die je niet loslaat of door onbegrip. Vaak reageren we onbewust op elkaar volgens een bepaald patroon. Stephen Karpman ontdekte dit patroon en noemde het de dramadriehoek. De dramadriehoek bestaat uit drie rollen: een Redder, Slachtoffer en Aanklager. We schrijven dit met een hoofdletter om aan te geven dat het niet om daadwerkelijke slachtoffers, redders of aanklagers gaat. Zodra je de rollen begrijpt, zie je het opeens overal; in tv series, in het gesprek bij de koffie automaat, in hoe je ruzie maakt met je vriend of vriendin of hoe een gesprek verloopt in een vergadering.
Herken je bijvoorbeeld dat je:
- Zichtbaar geïrriteerd reageert op ‘ja, maar’ antwoorden van anderen?
- gemakkelijk de verantwoordelijkheid voor andermans problemen op je neemt?
- je soms klein en onmachtig voelt?
- veel twijfelt aan jezelf na een gesprek of een bepaalde situatie?
- vaak vindt dat anderen zo zeuren of moeilijk doen?
- snel oplossingen bedenkt voor anderen?
- conflicten niet aangaat en liever vermijd?
Dit zijn allemaal momenten waarop je waarschijnlijk in de dramadriehoek zit. Een beetje dramadriehoek is oké; het geeft een beetje sjeu aan ons leven. We klagen allemaal wel eens, we negeren soms wat de ander zegt, nemen zomaar iets over van de ander of geven ongevraagd advies. Maar als dit veel voorkomt in je leven, dan kost het je veel tijd. Kennis over de dramadriehoek, en hoe je hier uit blijft, kan je veel tijd besparen omdat je:
- minder snel de problemen van anderen overneemt
- sneller uit het gevoel van machteloosheid kunt komen
- sneller het gedrag van de ander kan doorzien
- minder in gedoe terecht kan komen
Bovendien leidt het tot meer effectiviteit, vooral wanneer je anderen coacht of begeleidt. Als coach, trainer of hulpverlener krijg je vaak te maken met de dramadriehoek. Denk maar eens aan een client die zich machteloos voelt en zich onbewust hulpeloos opstelt of een deelnemer die met weerstand in de training zit. Het begin is vaak zo subtiel dat het enige oefening kost om te herkennen hoe het begint. Want voor je het weet ben je de ander onbewust aan het Redden of Aanklagen. En zodra je een bewuste interventie doet, kan het ook nog zijn dat het dramagehalte verder toeneemt. De ander heeft er namelijk onbewust baat bij dat jij meespeelt. Het loslaten van de rol kan beangstigend of leeg aanvoelen voor de ander. Gedrag vanuit de dramadriehoek zorgt voor veel erkenning en aandacht, ook al leidt het tot een negatieve uitkomst en wordt het onderliggende probleem niet opgelost.
In de training leer je:
- wat de dramadriehoek inhoudt
- hoe mensen gedrag of situaties interpreteren vanuit de dramadriehoek
- de kwaliteiten die schuilen achter elke rol in de dramadriehoek
- wat de onbewuste voordelen zijn vanuit elke rol
- wat jouw voorkeursrol en kwaliteit is
- een aantal bekende dramadriehoek patronen – ja, maar – ik probeer je alleen maar te helpen – nu heb ik je – geef me een schop.
- hoe de winnaarsdriehoek werkt
- hoe je uit de dramadriehoek stapt of blijft
Datum:
5 oktober van 10.00 tot 16.00 uur
Prijs:
129,- exclusief BTW
Samenvatting
Voor iedereen die soms gedoe ervaart in zijn (werk)relaties, zoals onbegrip, misverstanden, stroef lopende communicatie, irritaties over bepaald gedrag, kleine of grote aanvaringen. De training helpt patronen te ontdekken in gedrag en geeft handvatten om communicatie te verbeteren, zodat je je effectiever om kunt gaan met lastige situaties.